09:57 uur 10-08-2018

Universiteit van Tampere: wat is de rol van het basisinkomen in de ontwikkeling van de welvaartsstaat?

TAMPERE, Finland–(BUSINESS WIRE)–

Onderzoekers en belanghebbenden uit alle delen van de wereld komen in augustus bijeen in Finland

“Basisinkomen en het Nieuwe Universalisme: een nieuwe kijk op de welvaartsstaat in de 21e eeuw”, thema van het 18e Wereldcongres van het Basic Income Earth Network (BIEN) van 24 t/m 26 augustus 2018, Universiteit van Tampere, Finland.

 

Toenemende economische, sociale en politieke ongelijkheid en verdeeldheid zijn problemen van deze tijd. Sociale activisten, academici en beleidsmakers denken echter na over de waarop innovatieve sociale programma’s – zoals een onvoorwaardelijk en universeel basisinkomen – nieuw leven kunnen inblazen in de fundamenten van de welvaartsstaat in Finland en elders in Europa en de rest van de wereld. Finland bezet een unieke plaats in dit debat vanwege het experiment met het basisinkomen dat momenteel op verschillende plaatsen in het land wordt geïmplementeerd, en dat in de internationale media en onder beleidsmakers op aanzienlijke aandacht kan rekenen.

Tijdens het congres, waarbij meer dan 300 deelnemers uit meer dan 30 landen bijeenkomen, zal worden gesproken over de rol van het basisinkomen in de volgende fase van de ontwikkeling van de welvaartsstaat. Tijdens de plenaire sessies komen prominente sprekers aan het woord uit Australië, Brazilië, Canada, India en diverse Europese landen. De openingstoespraak zal worden gehouden door Tarja Halonen, voormalig president van Finland.

Basic Income in Motion, een internationaal filmfestival waarbij meer dan tien documentaires en korte films worden vertoond, vindt plaats tijdens het congres.

Het congres BIEN 2018 wordt voorafgegaan door een Noord-Europese Dag van het Basisinkomen op 23 augustus, met specifieke focus op het debat van het basisinkomen binnen de Noord-Europese landen en een openbare lezing door Rutger Bregman over zijn veelverkochte boek Utopia for Realists.

Website van het congres
https://events.uta.fi/bien2018/

Plenaire sprekers
https://events.uta.fi/bien2018/plenary-speakers/

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

 

Contacts

Universiteit van Tampere, Finland
Professor Pertti Koistinen
pertti.koistinen@uta.fi
tel. +358 50 552 2309

Check out our twitter: @NewsNovumpr