07:00 uur 01-02-2024

Cargill wordt de eerste internationale leverancier van eetbare oliën die voldoet aan de beste praktijken van de Wereldgezondheidsorganisatie voor het elimineren van industrieel geproduceerde transvetzuren

Conform met 2021-engagement; verwijdering van iTFA uit vetten en oliën, zelfs in landen zonder wetgevende mandaten

MINNEÁPOLIS–(BUSINESS WIRE)– Met ingang van 1 januari 2024 kan elke voedingsklant van Cargill, ongeacht waar die zich ter wereld bevindt, erop vertrouwen dat de vetten en oliën van het bedrijf voldoen aan het maximale tolerantieniveau zoals aanbevolen door de World Health Organization (WHO) voor industrieel geproduceerde transvetzuren (iTFA) in vetten en oliën. Cargill heeft deze mijlpaal bereikt door de eerste internationale leverancier te worden van wie de portefeuille van eetbare oliën voldoet aan de WGO-standaard inzake beste praktijken voor iTFA’s. Dit doet het bedrijf door het iTFA-gehalte te beperken tot niet meer dan twee gram per 100 gram vetten/oliën, ook in landen waar momenteel geen wetgevend mandaat geldt.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20240131807610/nl/

Cargill has helped hundreds of customers reformulate and innovate nutritious and tasty products that meet WHO standards on iTFA (Photo: Business Wire)

Cargill has helped hundreds of customers reformulate and innovate nutritious and tasty products that meet WHO standards on iTFA (Photo: Business Wire)

Hoewel Cargill heeft aangekondigd dat het in december 2021 iTFA’s uit zijn vetten- en oliënportfolio zal verwijderen, is deze prestatie het resultaat van tientallen jaren werk. Het iTFA-traject van het bedrijf duurde meer dan een kwarteeuw met prille innovatie, investeringen voor miljoenen dollars in kapitaaluitgaven en -wervingen, en duizenden uren R&D. Tijdens dit traject heeft Cargill meer dan 400 klanten geholpen om voedzame en lekkere producten te creëren die bijdragen tot een gelukkiger en gezonder leven, waarbij meer dan 1,5 miljard pond producten die iTFA’s bevatten uit de mondiale toelevering van voedingswaren zijn verwijderd.

“We zijn verheugd over de voortdurende inzet van Cargill om industrieel geproduceerde transvetten in al hun oliën te verminderen en onlangs hun doel te hebben bereikt om op één lijn te komen met de aanbevolen normen van de Wereldgezondheidsorganisatie”, ,” zegt René Lammers, chief science officer van PepsiCo. “Deze stap sluit aan met PepsiCo’s succesvolle vermindering van iTFA’s in onze voedingsmiddelen om aan dezelfde norm te voldoen, en we moedigen onze branchegenoten aan om zich bij ons aan te sluiten in dit belangrijke initiatief om ons voedingsmiddelen- en drankenassortiment zo te ontwikkelen dat het beter is voor de planeet en voor mensen.”

Alleen al in de afgelopen twee jaar heeft Cargill nog eens $8,5 miloen extra geïnvesteerd in het verbeteren van faciliteiten om tde hoeveelheid transvetten die wordt geproduceerd tijdens de verwerking van olie te verminderen, terwijl er nauw wordt samengewerkt met meer dan 100 extra klanten in twee dozijn landen om nieuwe productoplossingen te ontwikkelen die aan hun behoeften voldoen.

Meestal worden iTFA’s tot stand gebracht door gedeeltelijke hydrogenering van plantaardige oliën (PHO’s), maar het kan ook worden gemaakt aan de hand van een behandeling onder zeer hoge temperatuur tijdens het raffineren van eetbare olie. In 2018 riep de WHO op om wereldwijd iTFA’s in 2023 te elimineren, met de opmerking dat een inname van transvetten van meer dan 1 procent van de totale energie-inname verband houdt met coronaire hartaandoeningen en overlijden.

“We zijn bijzonder trots dat we onze belofte zijn nagekomen en ons doel – de wereld voorzien van voeding op een veilige, verantwoorde en duurzame manier,” aldus Natasha Orlova, vice president van Cargill voor eetbare oliën en algemeen directeur voor Noord-Amerika. “Het nemen van deze toonaangevende stap, , zelfs in landen zonder huidige iTFA-wetgeving , helpt grotere voedingsmiddelenfabrikanten consistentie in hun toeleveringsketen te garanderen, terwijl Cargills brede innovatie en ervaring aan kleinere fabrikanten wordt aangeboden.”

Om naleving te garanderen heeft Cargill iTFA’s toegevoegd aan zijn grotere voedselveiligheids- en kwaliteitsborgingsprogramma. Deze systeemgebaseerde aanpak omvat meerdere lagen van bewaking, naleving en auditing.

In haar laatste voortgangsrapport merkte de WHO op dat het beleid om het gebruik van iTFA’s te beperken slechts in 60 landen is geïmplementeerd, wat ongeveer 43% van de wereldbevolking betreft. Hierdoor loopt de meerderheid van de consumenten in de wereld het risico om door te gaan met het gebruik van iTFA’s. In het rapport worden grote leveranciers van oliën en vetten opgeroepen om “de baanbrekende inspanning van Cargill te volgen om industrieel geproduceerde TFA te verwijderen uit de producten die wereldwijd worden verkocht aan voedselproducenten.”1

“Wij zijn de eerste en enige wereldwijde leverancier van eetbare oliën die de WHO-normen consequent en over de hele linie naleeft over ons wereldwijde portfolio. Hoewel we begrijpelijkerwijs trots zijn op deze mijlpaal, laat het WHO-rapport zien dat er nog veel werk aan de winkel is”, aldus Orlova. “We hebben bewezen dat het niet alleen haalbaar is om aan de iTFA-aanbevelingen te voldoen zonder het gehalte verzadigd vet aan te tasten, maar dat het ook mogelijk is zonder de smaak of textuur van de favoriete voedingsmiddelen van consumenten merkbaar te veranderen. We roepen andere spelers in de sector op om ons voorbeeld te volgen en ook iTFA’s uit al hun producten te verwijderen.”

Cargill heeft de afgelopen twee jaar ook stappen ondernomen om de herformulering in de hele industrie te bevorderen, met name in landen die nog geen iTFA-regelgeving hadden op het moment dat het bedrijf zich hiertoe verbond. In Pakistan werkte Cargill onder andere samen met het Sustainable Development Policy Institute aan een bewustwordingscampagne. In Maleisië en Mexico heeft het bedrijf contact gehad met belanghebbenden uit de industrie, de academische wereld en de overheid om het bewustzijn van de beste WHO-praktijken te vergroten en tegelijkertijd ervaringen en expertise uit te wisselen over de herformulering van iTFA.

1 “Aftellen tot 2023: WGO-rapport over het wereldwijd elimineren van transvetten”, Wereldgezondheidsorganisatie, 2022. Download via: https://www.who.int/publications/i/item/9789240067233

Over Cargill

Cargill verbindt zich ertoe om voedingswaren, ingrediënten, oplossingen voor de landbouw en industriële producten te leveren om de wereld op een veilige, verantwoorde en duurzame manier te voeden. Gezien onze positie in het brandpunt van de toeleveringsketen, werken we samen met landbouwers en klanten om producten te vinden, te maken en te leveren die van vitaal belang zijn om te leven.

Onze 160.000 teamleden innoveren doelgericht om klanten fundamentele producten voor het leven te leveren zodat de bedrijven kunnen groeien, gemeenschappen kunnen gedijen en consumenten een goed leven kunnen leiden. Met 159 jaar ervaring als familiebedrijf, richten we onze blik op de toekomst terwijl we trouw blijven aan onze waarden. We zetten mensen op de eerste plaats. We reiken hoger. We doen wat correct is, vandaag en voor de generaties na ons. Voor meer informatie gaat u naar Cargill.com en onze News Center.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Kelly Sheehan, media@cargill.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr