18:46 uur 14-05-2024

Falcon 2: Het Technology Innovation Institute van de VAE brengt nieuwe AI-modelserie uit, beter dan Meta’s nieuwe Llama 3

  • Next-Gen Falcon 2 serie lanceert open-source, meertalig en multimodaal AI-model – het enige AI-model met Vision-to-Language-mogelijkheden
  • De nieuwe Falcon 2 11B overtreft Meta’s Llama 3 8B en presteert op gelijke voet met het toonaangevende Google Gemma 7B model, zoals onafhankelijk geverifieerd door Hugging Face Leaderboard
  • Onmiddellijke plannen omvatten het verkennen van ‘Mixture of Experts’ voor verbeterde machine learning-mogelijkheden

ABU DHABI, Verenigde Arabische Emiraten–(BUSINESS WIRE)– Het Technology Innovation Institute (TII), een toonaangevend wereldwijd wetenschappelijk onderzoekscentrum en de toegepaste onderzoekstak van Abu Dhabi’s Advanced Technology Research Council (ATRC), lanceerde vandaag een tweede versie van zijn gerenommeerde grote taalmodel (LLM) – Falcon 2. Binnen deze serie heeft het twee baanbrekende versies onthuld: Falcon 2 11B, een efficiëntere en toegankelijkere LLM getraind op 5,5 biljoen tokens met 11 miljard parameters, en Falcon 2 11B VLM, dat zich onderscheidt door zijn vision-to-language model (VLM) mogelijkheden, voor een naadloze conversie van visuele input naar tekstuele output. Hoewel beide modellen meertalig zijn, onderscheidt vooral Falcon 2 11B VLM zich als TII’s eerste multimodale model, het enige model op de markt dat momenteel over deze conversiemogelijkheid van beeld naar tekst beschikt. Dit is een belangrijke vooruitgang op het gebied van AI-innovatie.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20240513960361/nl/

Falcon Image Caption Generator (Photo: AETOSWire)

Falcon Image Caption Generator (Photo: AETOSWire)

Falcon 2 11B werd getest tegenover verschillende vooraanstaande AI-modellen in zijn klasse onder voorgetrainde modellen. Het overtreft de prestaties van Meta’s onlangs gelanceerde Llama 3 met 8 miljard parameters (8B), en presteert op gelijke hoogte met Google’s Gemma 7B op de eerste plaats (Falcon 2 11B: 64.28 vs Gemma 7B: 64.29). Dit is onafhankelijk geverifieerd door Hugging Face, een in de VS gevestigd platform dat een objectieve evaluatietool en wereldwijd leaderboard voor open LLM’s host. Belangrijker nog, Falcon 2 11B en 11B VLM zijn beide open-source. Ontwikkelaars wereldwijd hebben nu onbeperkte toegang. In de nabije toekomst zijn er plannen om de Falcon 2 modellen van de volgende generatie uit te breiden en een reeks groottes te introduceren. Deze modellen zullen verder worden verbeterd met geavanceerde mogelijkheden voor machinaal leren, zoals ‘Mixture of Experts’ (MoE), om hun prestaties naar nog geavanceerdere niveaus te tillen.

Alle AI-modellen van TII die tot nu toe zijn uitgebracht, hebben wereldwijd steeds een toppositie ingenomen als de krachtigste open-source LLM’s. Met de nieuwe kleinere en veelzijdige Falcon 2 11B-modellen kan TII verder in de markt doordringen in de wereld van generatieve AI die zich steeds sneller ontwikkelt.

Falcon 2 11B-modellen, uitgerust met meertalige mogelijkheden, voeren probleemloos taken uit in het Engels, Frans, Spaans, Duits, Portugees en verschillende andere talen. Met deze veelzijdige functies kunnen ze in diverse scenario’s worden ingezet. Falcon 2 11B VLM, een vision-to-language model, kan beelden en visuals uit de omgeving in kaart brengen en interpreteren, wat een brede waaier aan toepassingen biedt in sectoren zoals gezondheidszorg, financiën, e-commerce, onderwijs en de juridische sector. Deze toepassingen variëren van documentbeheer, digitale archivering en contextindexering tot het ondersteunen van mensen met een visuele beperking. Bovendien werken deze modellen efficiënt op slechts één grafische verwerkingseenheid (GPU). Hierdoor zijn ze uitermate schaalbaar, wat een eenvoudig gebruik en integratie in lichtere infrastructuren zoals laptops en andere apparaten oplevert.

Z.E. Faisal Al Bannai, secretaris-generaal van ATRC en adviseur Strategisch Onderzoek en Geavanceerde Technologiezaken van de president van de VAE, zei: “Met de release van Falcon 2 11B, hebben we het eerste model in de Falcon 2 reeks geïntroduceerd. De Falcon 2 11B levert uitstekende prestaties en wij bevestigen hiermee opnieuw onze toewijding aan de open-source actie en aan de Falcon Foundation. Nu er binnenkort andere multimodale modellen in verschillende groottes op de markt komen, is het ons doel om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars en entiteiten die hun privacy belangrijk vinden, toegang hebben tot een van de beste AI-modellen op hun AI-traject.”

Dr. Hakim Hacid, uitvoerend directeur en waarnemend hoofdonderzoeker van de AI Cross-Center Unit bij TII, zei over het model: “AI ontwikkelt zich voortdurend en ontwikkelaars erkennen de talloze voordelen van kleinere, efficiëntere modellen. De modellen verminderen niet alleen de benodigde rekenkracht en voldoen aan duurzaamheidscriteria, maar ze zijn ook flexibeler en kunnen naadloos worden geïntegreerd in de AI-infrastructuur aan de rand, de volgende opkomende megatrend. Bovendien openen de vision-to-language mogelijkheden van Falcon 2 nieuwe horizonten voor toegankelijkheid in AI, waardoor gebruikers transformatieve beeld-naar-tekst interacties kunnen uitvoeren.”

De veelzijdigheid van Falcon 2 11B heeft er ook toe geleid dat TII overweegt om aan meer opwindende GenAI-innovaties te werken. Een van deze innovaties is de toepassing van een nieuw type machine learning dat bekend staat als de eerder genoemde ‘Mixture of Experts’. Bij deze methode worden kleinere netwerken met verschillende specialisaties samengevoegd, zodat de domeinen met de meeste kennis samenwerken om zeer geavanceerde en op maat gemaakte antwoorden te leveren. Het is bijna alsof je een team slimme helpers hebt die elk iets anders weten en samenwerken om te voorspellen of beslissingen te nemen wanneer dat nodig is. Deze aanpak verbetert niet alleen de nauwkeurigheid, maar versnelt ook de besluitvorming, wat de weg vrijmaakt voor intelligentere en efficiëntere AI-systemen.

Falcon 2 11B heeft een licentie onder TII Falcon License 2.0, de tolerante Apache 2.0-softwarelicentie die een beleid voor aanvaardbaar gebruik bevat om een verantwoorde inzet van AI te bevorderen. Meer informatie over het nieuwe model is te vinden op FalconLLM.TII.ae.

Bron: AETOSWire

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Jennifer Dewan , Senior Director of Communications

Jennifer.dewan@tii.ae

Check out our twitter: @NewsNovumpr