21:55 uur 29-05-2024

Quit Like Sweden dringt aan op een progressieve bestrijding van tabaksgebruik om miljoenen mensenlevens te redden op de Werelddag zonder tabak

STOCKHOLM–(BUSINESS WIRE)– Er kunnen miljoenen mensenlevens worden gered aan de hand van een progressievere benadering van maatregelen ter bestrijding van tabaksgebruik, volgens een nieuw platform dat zich inzet om landen aan te moedigen het Zweedse experiment te volgen en ‘rookvrij’ te worden. Nu de wereld zich klaarmaakt voor de Werelddag zonder tabak (WNTD) op 31 mei, vraagt Quit Like Sweden, dat eerder dit jaar in Brazilië werd gelanceerd, om bewezen strategieën om de wereldwijde strijd tegen het roken te bevorderen.

Traditioneel kent de Werelddag zonder roken uitsluitend oproepen om volledig met roken te stoppen. Volgens Quit Like Sweden is het echter tijd voor beleidsmakers, regelgevers, regeringen, de media en het algemene publiek om een zinvolle discussie aan te aan over de strategieën die de verwoestende gevolgen van roken en aandoeningen die met roken verband houden te verminderen.

Suely Castro, oprichter van Quit Like Sweden, benadrukt de behoefte aan een nieuwe benadering, verwijzend naar de Zweedse ervaring en hun opmerkelijke vorderingen in de bestrijding van tabaksgebruik.

“Elke Werelddag zonder tabak bepleit de internationale gemeenschap dat een wereld zonder sigaretten het ultieme doel is. Maar in plaats van te bespreken wat mogelijk is, is het tijdens deze Werelddag zonder tabak tijd om te kijken naar wat al werd verwezenlijkt door het enige land dat op het randje staat om te stoppen met roken: Zweden,” aldus Suely Castro.

Terwijl Zweden op strikte wijze het stoppen met roken en preventieve maatregelen heeft toegepast, heeft het rokers ook de mogelijkheid geboden om voor veiligere alternatieven te kiezen. Deze benadering, gebaseerd op wat mevr. Castro de drie A’s heet – die Accessibility (toegankelijkheid), Acceptability (aanvaardbaarheid) en Affordability (betaalbaarheid) van veiligere alternatieven aangeven – heeft ertoe geleid dat miljoenen Zweden ervoor kiezen om sigaretten links te laten liggen en naar veiligere alternatieven overstappen.

“In Zweden gebruikt één op vier volwassenen elke dag nicotine. Terwijl dit hetzelfde niveau is als de rest van Europa, is het percentage kankergevallen in Zweden 41% lager, en overlijdens die met roken verband houden zijn in Zweden minder dan de helft in vergelijking met overlijdens die met roken verband houden in 24 van de andere 26 EU-landen”, zegt Castro.

“Dit is hete geval in Europese landen, die gelijkaardige regelgevingen hebben zoals in Zweden, evenwel zonder de omvattende benadering om roken uit te roeien. Stel u even de wereldwijde impact voor hoe de volledige Zweedse ervaring zou kunnen zijn.”

“We hebben de mogelijkheid om miljoenen levens te redden door gewoon een model te repliceren dat voor Zweden al zo goed heeft gewerkt,” zegt ze. “En er is geen beter moment om die conversatie te beginnen dan nu.”

Achtergrond

Quit Like Sweden is een non-profit platform met als doel landen aan te moedigen om actie te ondernemen om de Zweedse ervaring te repliceren in een omvattende strategie die ook maatregelen en programma’s omvat, gericht op stoppen met roken en op preventie, en mensen die roken de mogelijkheid te bieden om voor alternatieven te kiezen.

We pleiten niet voor het verwijderen van maatregelen en programma’s die bijdragen tot het stoppen met roken of preventie, maar roepen alle beleidsmakers in alle landen, intergouvernementele en niet-gouvernementele organisaties op om die maatregelen en programma’s te implementeren.

Zweedse statistieken

Als resultaat van Zwedens progressieve maatregelen ter bestrijding van tabaksgebruik:

  1. is Zweden het enige land ter wereld dat officieel ‘rookvrij’ is, wanneer de rookprevalentie later dit jaar onder 5% daalt.
  2. is het rookpercentage in heel Europa 5 keer hoger dan in Zweden.
  3. hebben 24 van de 27 EU-landen een percentage sterfgevallen die met roken verband houden van minstens twee keer zo hoog als in Zweden.
  4. is het aantal kankergevallen in Zweden 41% lager dan in de rest van Europa, dit betekent 38% lagere niveaus op het vlak van totale kankersterfgevallen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Mediavragen & interviews:
Suely Castro, oprichter, Quit Like Sweden
suely@quitlikesweden.org

Check out our twitter: @NewsNovumpr