14:45 uur 17-07-2024

Zayed Sustainability Prize toont wereldwijd bereik en impact met meer dan 5.900 inzendingen

  • De prijs van $ 5,9 miljoen USD trekt inzendingen uit 156 landen
  • Een groot aantal inzendingen maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie en blockchain om dringende duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken
  • Sinds 2008 heeft de prijs het leven van meer dan 384 miljoen mensen veranderd

ABU DHABI, Verenigde Arabische Emiraten–(BUSINESS WIRE)– De Zayed Sustainability Prize, de baanbrekende wereldwijde prijs van de VAE voor duurzaamheid en humanisme, heeft de inzendingen voor de prijscyclus van 2025 officieel gesloten. Er werden in totaal 5980 inzendingen uit uit 156 landen ontvangen in de zes prijscategorieën Gezondheid, Voedsel, Energie, Water, Klimaatactie en Wereldwijde middelbare scholen.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20240715477393/nl/

Zayed Sustainability Prize Demonstrates Global Reach and Impact with over 5,900 Submissions (Graphic: AETOSWire)

Zayed Sustainability Prize Demonstrates Global Reach and Impact with over 5,900 Submissions (Graphic: AETOSWire)

De winnaars van de Zayed Sustainability Prize worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking, die wordt gehouden op 14 januari 2025 als onderdeel van de Abu Dhabi Sustainability Week.

De prijs van dit jaar ziet een opmerkelijke toename van 15% in inzendingen van kleine en middelgrote ondernemingen (mkb’s), non-profitorganisaties en middelbare scholen. Uit analyse van de inzendingen blijkt een trend in alle categorieën: een aanzienlijk aantal oplossingen maakt gebruik van de kracht van kunstmatige intelligentie (AI), big data, blockchain, 3D-printen en biotechnologietoepassingen, en onthult het belang van technologische innovatie bij het stimuleren van vooruitgang in de richting van duurzaamheid.

Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, minister van Industrie en Geavanceerde Technologie van de VAE, directeur-generaal van de Zayed Sustainability Prize, en president van de COP28, zei: “De afgelopen 16 jaar heeft de Zayed Sustainability Prize innovatieve oplossingen ondersteund die dringende wereldwijde uitdagingen aanpakken en tastbare impact hebben op gemeenschappen over de hele wereld. Geïnspireerd door Sheikh Zayed’s toewijding aan humanisme en mensgerichte, inclusieve duurzame ontwikkeling, heeft de prijs het leven van meer dan 384 miljoen mensen veranderd.”

“We zijn diep bemoedigd door het recordaantal aanvragen dat we hebben ontvangen van elk continent. Deze overweldigende reactie, met name van jongeren en organisaties in het Zuiden, versterkt onze overtuiging dat innovaties die gebruikmaken van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie, in combinatie met gemeenschapsgestuurde benaderingen, de sleutel zijn tot het effectief aanpakken van klimaatverandering en het stimuleren van sociale en ecologische vooruitgang”, voegde hij eraan toe.

De inzendingen van dit jaar waren gevarieerder dan ooit en benadrukten de universele impact van klimaatverandering op landen op alle continenten. De meeste inzendingen kwamen uit opkomende markten, waaruit blijkt dat snel ontwikkelende landen een voortrekkersrol spelen bij het katalyseren van lokale, innovatieve oplossingen om de duurzaamheidskloof aan te pakken.

De landen met de meeste inzendingen waren Brazilië, India, Kenia, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten. Dit jaar accepteerde de prijs inzendingen in meerdere talen, waaronder Arabisch, Engels, Frans, Mandarijn, Portugees, Russisch en Spaans, waardoor inclusiviteit wordt bevorderd, een bredere deelname wordt gegarandeerd en verschillende perspectieven uit verschillende regio’s en culturen kunnen worden vertegenwoordigd.

De categorieën Voedsel (1.255) en Klimaatactie (1.532) trokken het grootste aantal inzendingen, gevolgd door Gezondheid (997), Wereldwijde middelbare scholen (906), Energie (669) en Water (621).

In de categorie Voedsel, die twee keer zoveel inzendingen ontving in vergelijking met vorig jaar, reageren de inzendingen op uitdagingen met betrekking tot duurzame voedselproductie door innovaties zoals landbouwtechnologie (Agtech) voor veerkracht van het voedselsysteem.

Inzendingen die ontbossing en stijgende koolstofemissies aanpakken, domineerden de categorie Klimaatactie, waarbij organisaties toonaangevend zijn op het gebied van bodemherstel, verbetering van de biodiversiteit en duurzaam gebruik van hulpbronnen, waardoor duurzaamheid wordt bevorderd.

Mkb’ers en NPO’s in de categorie Gezondheid richten zich voornamelijk op het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg en ziektepreventie door oplossingen die gebruikmaken van innovatieve technologieën, gemeenschapsgestuurde programma’s en partnerschappen om hiaten in medische diensten te overbruggen, vooral in achtergestelde regio’s.

In de categorie Energie ontving de prijs tal van inzendingen van organisaties die zich inzetten voor het uitbreiden van de toegang tot duurzame energie in kwetsbare gemeenschappen. Inzendingen met opkomende technologieën zoals waterstofbrandstofsystemen, oplossingen voor energieopslag en elektrische mobiliteit, allemaal cruciaal voor de wereldwijde energietransitie, zijn ook aanzienlijk toegenomen.

Tot slot concentreren veel inzendingen in de categorie Water zich op het verbeteren van de toegankelijkheid van water door innovatieve oplossingen die de nadruk leggen op waterbehoud, geavanceerde recyclingtechnieken, filtratieprocessen en uitgebreide behandelingssystemen om schoon waterbronnen voor iedereen te waarborgen.

Het aantal inzendingen van middelbare scholen is meer dan verdubbeld in vergelijking met het voorgaande jaar, wat wijst op een aanzienlijke toename van de betrokkenheid van jongeren en hun toewijding aan duurzame praktijken. In de categorie Wereldwijde middelbare scholen omvatten de voorstellen duurzame voedselproductiemethoden zoals hydrocultuur en aquaponics, effectieve strategieën voor recycling en afvalbeheer, het gebruik van bio-energie en het creëren van bioproducten.

Na het sluiten van de inzendingen gaat de prijs nu de evaluatiefase in. Alle inzendingen worden op de shortlist geplaatst door een onafhankelijk onderzoeks- en analysebureau. Een selectiecommissie bestaande uit wereldwijd gerenommeerde experts uit de industrie zal vervolgens de gekwalificeerde inzendingen beoordelen en de kandidaten op de shortlist zetten. De derde en laatste laag van het evaluatieproces is de jury, die in oktober bijeenkomt om unaniem de winnaars in elke categorie te kiezen.

Sinds de lancering in 2008 heeft de prijs van US $ 5,9 miljoen het leven van meer dan 384 miljoen mensen over de hele wereld veranderd. De wereldwijde impact ervan blijft groeien, omdat het duurzame ontwikkeling en humanitaire vooruitgang versnelt. Elke winnaar in de categorieën Gezondheid, Voedsel, Energie, Water en Klimaatactie ontvangt US $ 1 miljoen om de reikwijdte en schaal van hun duurzaamheidsoplossing(en) uit te breiden, terwijl de categorie Wereldwijde middelbare scholen zes winnaars heeft, die zes wereldregio’s vertegenwoordigen, waarbij elke winnaar tot US $ 150.000 ontvangt.

De Zayed Sustainability Prize is de baanbrekende prijs van de VAE voor innovatieve oplossingen voor wereldwijde uitdagingen.

De prijs is een eerbetoon aan de erfenis en visie van de grondlegger van de VAE, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, en heeft tot doel duurzame ontwikkeling wereldwijd te stimuleren.

Elk jaar, in de categorieën Gezondheid, Voedsel, Energie, Water, Klimaatactie en Wereldwijde middelbare scholen, beloont de prijs organisaties en middelbare scholen voor hun baanbrekende oplossingen voor de meest urgente behoeften van onze planeet.

Via de 117 winnaars heeft de prijs in 16 jaar meer dan 384 miljoen levens over de hele wereld positief beïnvloed, innovators geïnspireerd om hun impact te vergroten en een duurzame toekomst voor iedereen in kaart te brengen.

*Bron: AETOSWire

Contacts

Alexandra Patel, +971524407034

alexandra.patel@bursonglobal.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr