15:54 uur 14-08-2024

Ethiopian Airlines gunt ontwerpadviescontract voor de nieuwe wereldwijde hubluchthaven van Ethiopië aan een consortium onder leiding van Dar en Zaha Hadid Architects.

ADDIS ABEBA, Ethiopië–(BUSINESS WIRE)– Ethiopian Airlines Group heeft plannen aangekondigd om de grootste luchthaven van Afrika in Abusera te bouwen – een cruciaal onderdeel van het 15-jarige strategische plan van Ethiopian om een van de meest concurrerende luchtvaartgroepen ter wereld te worden.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20240812793110/nl/

Ethiopian Airlines Group CEO Mesfin Tasew and Dar’s Director of Operations in Ethiopia Tariq Al-Qanni sign consultancy contract for new Abusera International Airport. (Photo: AETOSWire)

Ethiopian Airlines Group CEO Mesfin Tasew and Dar’s Director of Operations in Ethiopia Tariq Al-Qanni sign consultancy contract for new Abusera International Airport. (Photo: AETOSWire)

De locatie van de luchthaven zorgt voor progressieve groei, waardoor de luchtvaartmaatschappij in staat is om te voldoen aan de voorspellingen van de International Air Transport Association van meer dan 200% groei in het komende decennium – die verder groeit dan Bole International Airport, wat geen mogelijkheden biedt voor aanzienlijke uitbreiding. De lagere hoogte van Abusera zal de startprestaties van vliegtuigen verhogen, terwijl een sneltreinverbinding naar Addis Abeba de connectiviteit vergemakkelijkt.

In de eerste fase, gepland voor 2029, zal de luchthaven een capaciteit hebben voor 60 miljoen passagiers per jaar – bijna drie keer de huidige drukste luchthaven van Afrika, waardoor duizenden banen worden gecreëerd om het groeiende klantenbestand en de vloot van Ethiopië te bedienen. Uiteindelijk zal de luchthaven jaarlijks 110 miljoen passagiers bedienen – vier keer de capaciteit van Bole International Airport.

De CEO van Ethiopian, Mesfin Tasew, verklaarde: “Met zijn uitzonderlijke capaciteit en faciliteiten van wereldklasse belooft deze nieuwe luchthaven de Afrikaanse luchtvaart te verheffen.”

Om dit transformationele nieuwe project op te leveren, heeft Ethiopian Airlines een consultancycontract gegund aan een consortium onder leiding van Dar Al-Handasah Consultants (Shair and Partners), met Zaha Hadid Architects (ZHA), Pascall+Watson Architects, Landrum&Brown en TY Lin.

Dar, TY Lin en Landrum&Brown behoren tot Sidara, een wereldwijd samenwerkingsverband dat op de 1e plaats staat in de luchtvaart (Engineering News Record 2023). ZHA biedt bekroonde ontwerpmogelijkheden en een wereldwijd trackrecord van veelgeprezen luchthavenprojecten, terwijl Pascall+Watson Architects met succes meer dan 2.000 luchtvaartprojecten op 70 luchthavens heeft voltooid.

Gezamenlijk zullen deze bedrijven zich bezighouden met technisch advies, engineering, projectmanagement en toezicht op de bouw voor 600.000 m2 passagiersfaciliteiten, 126.000 m2 ondersteunende faciliteiten voor luchtvaartmaatschappijen, twee Code 4E parallelle start- en landingsbanen samen met bijbehorende luchthaveninfrastructuur en andere belangrijke luchthavenfaciliteiten en infrastructuur.

Over Ethiopian Airlines Group

Ethiopian is een van de snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen ter wereld en de grootste in Afrika. Voortbouwend op een zeer succesvol trackrecord van 78 jaar, exploiteert Ethiopian de modernste vloot van Afrika naar meer dan 150 bestemmingen op vijf continenten.

https://www.ethiopianairlines.com/et

Over Dar

Dar biedt design-, planning-, engineering- en managementdiensten voor gebouwen, steden, transport- en infrastructuurprojecten.

Over Zaha Hadid Architects (ZHA)

ZHA is 45 jaar geleden opgericht in Londen en biedt wereldwijd architectuur-, ontwerp- en planningsdiensten.

Bron: AETOSWire

Contacts

Dar – Marketing en communicatie

Haya Yahya

MC@dar.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr