20:42 uur 17-10-2024

Saudi Fund for Development kondigt eerste aanwezigheid in Servië aan met de financiering van drie ontwikkelingsprojecten ter waarde van $ 205 miljoen

BELGRADE, Servië–(BUSINESS WIRE)– Het Saudi Fund for Development (SFD) heeft drie overeenkomsten voor ontwikkelingsleningen ondertekend met de Republiek Servië ter waarde van 205 miljoen dollar voor de financiering van belangrijke projecten in de landbouw-, onderwijs- en energiesector. Het partnerschap markeert de eerste aanwezigheid van het SFD in Servië en heeft als doel de sociaaleconomische groei op de lange termijn van het land te bevorderen. De contracten werden ondertekend door Z.E. Sultan Al-Marshad, CEO van het SFD, en Z.E. Siniša Mali, vicepremier en minister van Financiën van Servië, in aanwezigheid van de heer Ali Aldossary, plaatsvervangend ambassadeur van Saoedi-Arabië in Bosnië en Herzegovina.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20241016544580/nl/

H.E. Sultan Al-Marshad, CEO of the SFD, and H.E. Siniša Mali, Serbia’s Deputy Prime Minister and Minister of Finance (Photo: AETOSWire)

H.E. Sultan Al-Marshad, CEO of the SFD, and H.E. Siniša Mali, Serbia’s Deputy Prime Minister and Minister of Finance (Photo: AETOSWire)

In een reactie op de overeenkomsten zei de heer Mali: “Het is een groot genoegen om drie belangrijke overeenkomsten te ondertekenen met het Saudi Fund for Development. Dit is de eerste concrete stap na de ondertekening van het Memorandum van Overeenstemming vorig jaar. We zijn dankbaar voor de steun. De projecten waarvoor dit geld is bedoeld, zullen bijdragen aan het creëren van nieuwe banen, het versterken van onze economie en een betere positionering van de Republiek Servië in de wetenschappelijke wereld. De overeenkomsten zullen ook het langetermijnpartnerschap tussen de Republiek Servië en het Koninkrijk Saudi-Arabië versterken en bijdragen aan de uitvoering en ontwikkeling van belangrijke projecten in ons land.”

De overeenkomsten bestaan uit drie projecten, onder meer 75 miljoen dollar voor het project Versterking van de irrigatie-infrastructuur in verschillende gebieden, 65 miljoen dollar voor het project Bouw van de Bio4 Campus in Belgrado en 65 miljoen dollar voor het project Ontwikkeling van de transmissiesysteembeheerder (fase 1).

Het eerste project draagt bij aan het versterken van irrigatiesystemen en het verbeteren van het waterbeheer in belangrijke landbouwgebieden, door nieuwe waterpompstations te bouwen, bestaande kanalen te herstellen en een modern irrigatienetwerk van meer dan 230 km te creëren. Doelregio’s zijn Novi Slankamen en Jasenicke Kapi waar de productiviteit in de landbouw zal worden opgevoerd en voor een efficiënte waterdistributie tijdens droogteperiodes wordt gezorgd.

Het tweede project financiert de bouw van de Bio4 Campus in Belgrado, een baanbrekend wetenschappelijk onderzoekscentrum dat zich richt op biotechnologie. De Bio4 Campus zal onderdak bieden aan zes faculteiten, negen wetenschappelijke instituten en ultramoderne laboratoria van de Universiteit van Belgrado, waaronder een lab op bioveiligheidsniveau 3. Het centrum is ontworpen om onderzoekers, wetenschappers en professionals samen te brengen om interdisciplinaire innovatie en samenwerking te stimuleren op gebieden zoals biologie, geneeskunde en afvalwateronderzoek.

Het laatste project zal de energie-infrastructuur van Servië uitbreiden door een nieuwe 400 kV transmissielijn te bouwen en bestaande substations te verbeteren. Door de verbeterde betrouwbaarheid van de Servische energievoorziening kan het land dan via de Trans-Balkan Electricity Corridor in de Europese elektriciteitsmarkt worden geïntegreerd.

Over de overeenkomst zei SFD CEO Sultan Al-Marshad: “Het ondersteunen van duurzame ontwikkeling door strategische financiering in infrastructuur en onderwijs staat centraal in onze missie. Dit partnerschap met Servië benadrukt onze inzet voor het stimuleren van innovatie, het verhogen van de landbouwproductiviteit en het verbeteren van de energiezekerheid in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. De projecten die we financieren zullen blijvende voordelen opleveren voor de Servische bevolking en bijdragen aan de sociaaleconomische ontwikkeling.”

Het SFD zet zich in om duurzame ontwikkeling wereldwijd te ondersteunen. Als officiële ontwikkelingsafdeling van het Koninkrijk Saudi-Arabië heeft het SFD meer dan 800 projecten gefinancierd in meer dan 100 landen, voor een totaal bedrag van 20 miljard dollar. In 2024 vierde het SFD 50 jaar wereldwijde ontwikkeling, met recente uitbreidingen naar 11 nieuwe landen, waaronder Servië.

Bron: AETOSWire

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Randah Al-Hothali

Algemeen directeur bedrijfscommunicatie

media@sfd.gov.sa

Check out our twitter: @NewsNovumpr