Europa’s meest geavanceerde weersatelliet is nu volledig operationeel
DARMSTADT, Duitsland–(BUSINESS WIRE)– De eerste satelliet van EUMETSAT’s Meteosat Third Generation (MTG) is vandaag volledig operationeel geworden.
MTG-Imager 1 krijgt tevens een nieuwe naam – Meteosat-12 – om deze gelegenheid te markeren.
De twee belangrijkste instrumenten aan boord van Meteosat-12, de Flexible Combined Imager (FCI) en de Lightning Imager (LI), spelen een cruciale rol in het helpen beschermen van levens en gemeenschappen door meteorologische diensten van nauwkeurige, gedetailleerde gegevens te voorzien voor het voorspellen van zware weersomstandigheden.
Gegevens van de instrumenten van Meteosat-12 worden nu verspreid naar nationale meteorologische diensten en andere gebruikers voor operationeel gebruik. Er wordt verwacht dat deze gegevens een significante impact zullen hebben op weersvoorspellingen en ons begrip van het klimaat.
“MTG is een van de meest innovatieve en complexe meteorologische satellietsystemen die ooit is gebouwd,” zei Phil Evans, directeur-generaal van EUMETSAT.
“We hebben met de meteorologische diensten van onze lidstaten samengewerkt om ervoor te zorgen dat ze optimaal gebruik kunnen maken van de gegevens. Dit is essentieel voor een van de grootste uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd: het snel detecteren en voorspellen van zwaar weer, zodat burgers, civiele autoriteiten en hulpdiensten tijdige waarschuwingen ontvangen.”
“Wanneer de volledige constellatie van MTG operationeel is, zal het voor het eerst mogelijk zijn om de volledige levenscyclus van een convectieve storm te observeren, vanaf het moment voordat wolken beginnen te vormen tot en met de detectie van blikseminslagen.”
Het efficiënte en effectieve gebruik van deze nieuwe gegevens zal ook centraal staan in het door de EU gefinancierde project Space for Early Warnings in Africa, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de Commissie van de Afrikaanse Unie. Vandaag keurde de Raad de deelname van EUMETSAT goed via een overeenkomst met de Europese Commissie. Vanaf januari 2025 zal het project de capaciteit van Afrika versterken om aardobservatiegegevens te verkrijgen en te verwerken, wat leidt tot verbeterde waarschuwingssystemen en een grotere veerkracht tegen zwaar weer.
Naast de FCI en LI bevat Meteosat-12 ook de Data Collection and Retransmission Service (DCS) en de Geostationary Search and Rescue Relay (GEOSAR)-transponder.
De DCS verzamelt waarnemingen en milieugegevens van meteorologische platforms op aarde die binnen zijn gezichtsveld vallen en verzendt deze vervolgens naar het MTG-grondsegment. De GEOSAR-transponder verzamelt signalen van noodbakens binnen zijn gezichtsveld en verzendt deze naar reddingsdiensten.
Een anomalie in een module van de Flexible Combined Imager zorgde ervoor dat de ingebruikname langer duurde dan verwacht na de lancering van het ruimtevaartuig medio december 2022.
“Een enorme hoeveelheid hard werk, toewijding en vindingrijkheid was nodig om de anomalie te overwinnen terwijl de satelliet al in een baan op 36.000 km boven de aarde was,” zei Evans. “Ik breng hulde aan de teams van EUMETSAT, ondersteund door ESA en de industrie, die deze prestatie hebben geleverd en ons vandaag in staat hebben gesteld om deze belangrijke mijlpaal te bereiken, waarbij we vertrouwen hebben in de kwaliteit en betrouwbaarheid van de gegevens die we leveren aan degenen die ze nodig hebben.”
Noot voor de redactie:
- live beelden van Meteosat-12 zijn beschikbaar op de EUMETSAT website: https://www.eumetsat.int/real-time-imagery/earth-view
- Mediakit: UNDER EMBARGO UNTIL 04.12.2024 AT 13h15 – METEOSAT 12 becomes operational | Trello
Over EUMETSAT
EUMETSAT, het Europese agentschap voor meteorologische satellieten, volgt het weer en het klimaat vanuit de ruimte. EUMETSAT is gevestigd in Darmstadt (Duitsland) en voorziet de 30 lidstaten van meteorologische beelden en gegevens die essentieel zijn voor de veiligheid van hun bevolking en voor de vitale sectoren van hun economie.
De 30 lidstaten van EUMETSAT zijn: Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.
Voor meer informatie: www.eumetsat.int
Bekijk het oorspronkelijke bericht op businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20241204852205/nl/
Contacts
Media Relations EUMETSAT:
Tel: +49 6151 807 7320
Email: press@eumetsat.int
www.eumetsat.int