MethaneSAT nu in een baan om de aarde na de lancering van een baanbrekende missie door SpaceX om het klimaat te beschermen
De eerste satelliet ontwikkeld door een non-profit milieuorganisatie ziet een methaanuitstoot die andere niet zien en maakt de weg vrij voor een betere verantwoording en snellere reducties
VANDENBERG SFB, LOMPOC, Calif.–(BUSINESS WIRE)– Net na 16.00 uur Pacific Time vandaag werd MethaneSAT losgekoppeld van de SpaceX Transporter-10 die de emissiemonitor de ruimte in bracht. De baanbrekende satelliet is ontworpen om het klimaat op aarde te helpen beschermen door de reductie van een krachtige broeikasvervuiler te versnellen. Hierbij ligt de focus op olie- en gasactiviteiten, een belangrijke bron van methaan.
Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20240304171227/nl/
MethaneSAT (Photo: Business Wire)
Een digitale mediakit met foto’s, video’s en afbeeldingen is HIER beschikbaar.
MethaneSAT is ontwikkeld door een dochteronderneming van de wereldwijde non-profitorganisatie Environmental Defense Fund en zal de totale methaanuitstoot zien en kwantificeren over grote gebieden waar andere satellieten dat niet kunnen en grote uitstoters in kaart brengen op plaatsen waar ze niet kijken. Met de gegevens van MethaneSAT kunnen bedrijven en regelgevende instanties de uitstoot volgen en krijgen belanghebbenden – burgers, overheden en investeerders – gratis en bijna in real time toegang tot de gegevens en de ongekende mogelijkheid om de resultaten te vergelijken met emissiedoelen en -verplichtingen.
“Het beperken van de methaanvervuiling door het gebruik van fossiele brandstoffen, landbouw en andere sectoren is de snelste manier om de opwarming van de aarde te vertragen terwijl we onze energiesystemen koolstofarm maken,” zegt EDF-voorzitter Fred Krupp. “Hiervoor moeten we kunnen beschikken over uitgebreide gegevens over deze vervuiling op wereldschaal. MethaneSAT geeft ons een volledig beeld van de mogelijkheden door de uitstoot tot aan de bron te volgen.”
Krupp introduceerde MethaneSAT tijdens een TED Talk in 2018 als onderdeel van het TED Audacious Project . EDF is al meer dan tien jaar wereldwijd leider op het gebied van methaanwetenschap en -oplossingen en zette het probleem op de kaart door een baanbrekende reeks van 16 onafhankelijke onderzoeken te organiseren. Hieruit bleek dat de methaanemissies in de Amerikaanse olie- en gasleveringsketen 60% hoger waren dan de toenmalige schattingen van de EPA. MethaneSAT is een rechtstreeks gevolg van deze inspanningen.
“MethaneSAT heeft het enorm grote vermogen om nauwkeurig en met hoge resolutie methaanniveaus te meten over grote gebieden, en kan ook kleinere, diffuse bronnen opsporen waar de meeste uitstoot in een groot aantal regio’s vandaan komt,” zegt Steven Hamburg, hoofdwetenschapper bij EDF en projectleider van MethaneSAT. “Deze kennis is essentieel om te weten hoeveel methaan er aanwezig is en waar, en hoe de uitstoot verandert.”
MethaneSAT cirkelt 15 keer per dag rond de aarde en meet veranderingen in methaanconcentraties tot drie delen per miljard. Door de hoge gevoeligheid in combinatie met een hoge resolutie en een breed gezichtsveld kan de MethaneSAT het volledige emissiebeeld zien (zie voor meer details hier ).
Deze unieke mogelijkheden luiden een nieuw tijdperk van transparantie in voor de industrie. Ieder kan de interactieve emissiegegevens direct bekijken op www.MethaneSAT.org en op Google Earth Engine, een belangrijk geospatiaal dataplatform dat door meer dan 100.000 experts en analisten wordt gebruikt.
MethaneSAT kwam tot stand met de financiering van EDF-donateurs en onze samenwerking met de regering van Nieuw-Zeeland . Het Bezos Earth Fund, Arnold Ventures, de Robertson Foundation en het TED Audacious Project hebben de grootste bijdragen geleverd.
“Methaanemissies zijn veel te lang over het hoofd gezien en moeilijk te detecteren geweest,” zegt Dr. Kelly Levin, hoofd Wetenschap, Data en Systeemverandering bij het Bezos Earth Fund. “MethaneSAT brengt hier verandering in door wetenschap en gegevens centraal te stellen. Vanuit de lucht kan het zien wat anderen niet kunnen, goede actoren helpen en slechte actoren verantwoordelijk houden. Het Bezos Earth Fund is er trots op een partner te zijn in dit avontuur.”
In december heeft EDF samen met Bloomberg Philanthropies, het International Energy Agency, RMI en het International Methane Emission Observatory van het UN Environment Programme een nieuw initiatief opgezet om bedrijven en overheden meer verantwoordelijk te houden voor hun methaanbeheer.
“Je kunt niets doen als je niet kunt meten, en dat geldt zeker als het gaat om het terugdringen van methaan, een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering,” zei Michael R. Bloomberg, speciaal gezant van de secretaris-generaal van de VN voor klimaatambities en -oplossingen en oprichter van Bloomberg LP en Bloomberg Philanthropies. “Met de gegevens van deze satelliet kunnen we methaanemissies beter meten en de bronnen ervan aanpakken. Dit maakt het probleem transparanter, bedrijven en investeerders krijgen de informatie die ze nodig hebben om actie te ondernemen en het publiek kan mensen ter verantwoording roepen.”
MethaneSAT brengt niet alleen emissiebronnen en -percentages voor een bepaalde regio in kaart, maar vergelijkt ook de emissieverliespercentages in grote olie- en gasregio’s over de hele wereld en de prestaties in de loop der tijd. Met behulp van speciaal voor de missie ontwikkelde analyses kunnen deze emissies worden teruggeleid naar hun bronnen binnen deze doelregio’s.
“We hebben consequent de enorme invloed ervaren die deze krachtige gegevens hebben op het verkrijgen van robuuste regelgevende waarborgen en betere bedrijfspraktijken in de industrie. Goede wetenschap legt de basis voor betere beslissingen,” aldus Mark Brownstein, Senior Vice President Energy Transition van EDF.
In januari heeft de regering Biden regels voorgesteld voor een heffing op overtollige methaanemissies, waarvoor nauwkeurige emissierapportage vereist is. Europese wetgeving waarover in november overeenstemming werd bereikt, zet een pad uit in de richting van het eisen van empirische emissiegegevens van gasimporteurs. Ook Japan en Korea – twee van de grootste LNG-afnemers – hebben plannen gelanceerd om emissiedata van leveranciers te gaan eisen.
Naarmate methaannormen worden opgenomen in nationaal beleid en handelsovereenkomsten, zal MethaneSAT ertoe bijdragen dat de doelstellingen worden gehaald en duidelijk maken waar de geclaimde reducties achterblijven.
Meer dan 150 landen hebben de Global Methane Pledge ondertekend om hun gezamenlijke methaanuitstoot tegen 2030 met minstens 30 procent te verminderen ten opzichte van 2020. Tijdens COP 28 kondigden meer dan 50 bedrijven het Oil & Gas Decarbonization Charter aan, waarin ze zich ertoe verbinden om methaanemissies en het routinematig affakkelen van koolwaterstoffen zo goed als uit te bannen.
MethaneSat heeft naast de moederorganisatie EDF als partners de School of Engineering and Applied Sciences van Harvard University, het Smithsonian Astrophysical Observatory en het Nieuw-Zeelandse ruimteagentschap. Het gecombineerde missieteam telt wereldwijd meer dan 70 experts met ervaring in ruimtevluchten, remote sensing en gegevensanalyse.
De satelliet is gebouwd in Colorado door de afdeling Space & Mission Systems van BAE Systems, Inc. (voorheen Ball Aerospace) en Blue Canyon Technologies.
MethaneSAT, LLC is een dochteronderneming van Environmental Defense Fund, Incorporated, een toonaangevende internationale non-profitorganisatie. EDF koppelt wetenschap, economie, recht en innovatieve partnerschappen uit de particuliere sector om de ernstigste milieuproblemen aan te pakken door het creëren van transformationele oplossingen. Volg ons op Twitter op @MethaneSAT , of kom met ons in contact op www.MethaneSat.org . Copyright © 2024 MethaneSAT, LLC. Alle rechten voorbehouden.
Het Environmental Defense Fund (edf.org) is een van de toonaangevende internationale non-profitorganisaties ter wereld die zich inzet voor de ernstigste milieuproblemen door het creëren van transformationele oplossingen. Met dit voor ogen, combineert EDF wetenschap, economie, recht en innovatieve partnerschappen uit de particuliere sector. EDF telt meer dan 3 miljoen leden en kantoren in de Verenigde Staten, China, Mexico, Indonesië en de Europese Unie. De wetenschappers, economen, advocaten en beleidsexperts van EDF werken in 28 landen om oplossingen om te zetten in actie. Kom met ons in contact op Twitter @EnvDefenseFund.
Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.
Bekijk het oorspronkelijke bericht op businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20240304171227/nl/
Contacts
Lexie Michel, Sun Public Relations, lexie@sunpr.com of 952-457-1418
Lauren Whittenberg, Environmental Defense Fund, lwhittenberg@edf.org of 512-784-2161