18:28 uur 19-07-2024

EASA certificeert LEAP-aangedreven Airbus A321XLR

  • LEAP is de eerste motor die voor deze toepassing is gecertificeerd
  • Ingebruikname verwacht later dit jaar
  • De A321XLR heeft het grootste bereik van de A320neo-familie

FARNBOROUGH, Engeland–(BUSINESS WIRE)– CFM International viert de certificering van de LEAP-aangedreven Airbus A321XLR door de European Union Aviation Safety Agency (EASA). De A321XLR is het vijfde lid van de A320neo-familie, een vliegtuig dat wordt aangedreven door LEAP-motoren. Updates van de typecertificaten van de motor, die EASA en de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) op 10 juli hebben verleend, ondersteunden de vliegtuigcertificering.

“De certificering van de CFM-aangedreven A321XLR is een belangrijke mijlpaal in het bieden van veel meer flexibiliteit in routeplanning aan onze exploitanten,” aldus Gaël Méheust, president en CEO van CFM International. “De motor werd altijd al ontworpen met 35.000-lb. stuwkracht voor vliegtuigen met een groter bereik en een hoger maximaal startgewicht. Als gevolg hiervan waren er geen motoraanpassingen nodig, wat exploitanten het extra voordeel geeft van 100 procent overeenkomst met hun bestaande A320neo-familievloot.”

Terwijl de luchtvaartindustrie bijeenkomt op de Farnborough International Airshow, kunnen vakbeursbezoekers de LEAP-aangedreven A321XLR op het vluchtdisplay zien. Tot nu toe hebben 11 luchtvaartmaatschappijen en verhuurders gekozen voor LEAP-motoren om meer dan 190 A321XLR-vliegtuigen aan te drijven. Wanneer de A321LR en A321neo worden meegerekend, zijn LEAP-motoren de voorkeurskeuze geweest voor meer dan 70 klanten in meer dan 2.300 grote Airbus-langeafstandsvliegtuigen met één gangpad.

De CFM LEAP-motorenfamilie zorgt voor 15 tot 20 procent lager brandstofverbruik en CO2-uitstoot, evenals een aanzienlijke verbetering in geluid, vergeleken met motoren van de vorige generatie. Met meer dan 3.300 LEAP-aangedreven vliegtuigen in gebruik, heeft de motor CFM-klanten in staat gesteld om 35 miljoen ton CO2-uitstoot te vermijden.* De motor is de meest succesvolle introductie van een nieuw product in de 50-jarige geschiedenis van CFM, met de snelste toename van motorvlieguren ooit in de industrie – meer dan 50 miljoen uur in slechts acht jaar.

*Vergeleken met dezelfde vluchten aangedreven door CFM56-motoren.

Over CFM International

CFM International, een 50/50 joint venture tussen GE Aerospace en Safran Aircraft Engines, heeft gezorgd voor een nieuwe definitie van internationale samenwerking en heeft geholpen de koers van de commerciële luchtvaart te veranderen sinds de oprichting in 1974. Vandaag de dag is CFM ‘s werelds toonaangevende leverancier van commerciële vliegtuigmotoren met een productlijn die de norm in de industrie voor efficiëntie, betrouwbaarheid, duurzaamheid en geoptimaliseerde eigendomskosten stelt. CFM produceert de LEAP-familie van motoren en ondersteunt LEAP- en CFM56-vloten voor exploitanten wereldwijd. www.cfmaeroengines.com

CFM, CFM56, LEAP, RISE en het CFM-logo zijn handelsmerken van CFM International, een 50/50 gezamenlijke onderneming tussen Safran Aircraft Engines en GE

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Nathan Hicks

+1 513 283 7495

nathan.hicks@ge.com

Charles Soret

+33 (6) 31 60 96 79

charles.soret@safrangroup.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr