Softwareleveranciers vrezen misbruik door beperkte flexibiliteit van softwarelicenties
– 90% van de softwareleveranciers is bezorgd dat hun producten worden gecompromitteerd
– 91% van de softwareleveranciers en leveranciers van intelligente apparaten lopen inkomsten mis als gevolg van de beperkte flexibiliteit van licentiemodellen en het beheer van rechten
– Bijna driekwart (74%) van de softwareleveranciers verwacht een toename van de levering van software as a service (SaaS) via de cloud
HENGELO, Nederland–(BUSINESS WIRE)– Meer dan 90 procent van de softwareleveranciers en leveranciers van intelligente apparaten (ISV’s en IDV’s) lopen inkomsten mis, omdat zij niet de flexibele licentiemodellen bieden waar klanten om vragen. Dit blijkt uit onderzoek van Thales onder meer dan 400 ISV’s en IDV’s wereldwijd. Meer dan de helft (54%) van deze leveranciers geeft toe dat dit komt doordat hun klanten flexibelere licentiemodellen nodig hebben.
Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20220112005068/nl/
©Thales
Uit het onderzoek van Thales blijkt dat bijna driekwart (74%) van de softwareleveranciers een toename verwacht van de levering van software-as-a-service (SaaS) via de cloud, terwijl twee derde (66%) een toename verwacht van de levering van software op een hybride manier, waar zowel gebruik gemaakt wordt van een on-premise als cloudomgeving. Het grootste voordeel van benadering zoals SaaS is volgens de leveranciers een verbeterde gebruikerservaring (40%), gevolgd door een betere klantwaarde (34%) en grotere omzetkansen (30%).
De drang naar een vergaande digitale aanpak betekent echter ook aanzienlijke uitdagingen voor de verkopers als het gaat om licenties en rechten voor hun software. Maar liefst 40 procent van de ondervraagden geeft toe problemen te ondervinden bij het licenseren van hun oplossingen voor meerdere apparaten, en eenzelfde aantal ondervindt moeite met verschillende implementatieomgevingen. Meer dan een derde (37%) geeft aan het moeilijk te vinden om het groeiende aantal gebruikers die op afstand werken te ondersteunen.
Compliance en misbruik kosten leveranciers omzet
Naast deze uitdagingen verwachten leveranciers ook verlies te lijden door misbruik door klanten en gecompromitteerde software. ISV’s en IDV’s schatten dat meer dan een kwart van hun software in het afgelopen jaar niet gelicenseerd was. Bijna alle ondervraagde leveranciers (90%) zeggen dat hun inkomsten daardoor direct worden beïnvloed en zijn bezorgd dat software wordt gestolen, gemanipuleerd of gekopieerd.
“Het onderzoek maakt duidelijk dat leveranciers een flexibel licentie- en rechtenbeheer moeten kunnen aanbieden om tegemoet te komen aan de uiteenlopende behoeften van klanten,” zegt Matthias van Zanten, Regional Sales Manager Benelux bij Thales. “Om te kunnen profiteren van de toegenomen vraag naar meer keuzes in deployment, packaging en het beheren van rechten, moeten leveranciers investeren in nieuwe technologieën en ervoor zorgen dat hun bedrijven voorbereid zijn om software op verschillende manieren aan te bieden. Degenen die vooroplopen met flexibele rechten zullen marktaandeel winnen, terwijl degenen die niets doen het risico lopen achterop te raken in een steeds concurrerender landschap.”
Data is sleutel tot verbetering van inkomsten
Om een effectieve strategie voor het genereren van inkomsten en licentiëren van software te kunnen implementeren, moeten softwareleveranciers beter leren begrijpen hoe hun software door eindgebruikers wordt gebruikt. Dit leidt tot slimmere innovatie en verbeteringen van producten. Meer dan de helft (54%) van de verkopers is van plan om meer gebruik te maken van data voor business intelligence. De datapunten waar leveranciers op vertrouwen zijn sterk gericht op het gebruik van bepaalde functies. Ze omvatten onder meer het zoekgedrag naar bepaalde functies, (43%), de meest en minst populaire functies (41%) en de functies die het meest en minst vaak worden gebruikt (41%).
Van Zanten vervolgt: “Data zou een essentieel onderdeel moeten zijn van ieder succesvol bedrijf, maar dan moet het wel op de juiste manier worden gebruikt. Data kan de basis leggen voor toekomstige productontwikkeling en kan het bedrijf de verzekering geven dat het in juiste gebieden investeert. Bovendien kan data ook de groeistrategieën van software ondersteunen door bedrijven in staat te stellen rechten, overeenkomsten en verpakkingen realtime aan te passen aan de behoeften van de klant en zo een maximaal rendement op hun investeringen te garanderen.”
Thales (Euronext Parijs: HO) is wereldleider op het gebied van geavanceerde technologieën. De focus ligt op digitale en ‘deep tech’-innovaties zoals connectiviteit, big data, kunstmatige intelligentie, cybersecurity en kwantumcomputers. Om te bouwen aan een toekomst vol vertrouwen, die cruciaal is voor de ontwikkeling van onze samenleving. Thales biedt haar klanten – organisaties en overheden – producten en diensten op het gebied van defensie, luchtvaart, ruimtevaart, transport, digitale identiteit en veiligheid. Organisaties worden door Thales ondersteund bij het vervullen van hun cruciale rol. Waarbij altijd het individu, als drijvende kracht achter iedere beslissing, centraal staat. Thales heeft 81.000 medewerkers in 68 landen. In 2020 realiseerde het bedrijf een omzet van € 17 miljard. Thales Nederland is onderdeel van de internationale Thales Group. Zo’n 2.200 medewerkers werken in Hengelo, Delft, Huizen. Eindhoven, Breda en Rotterdam aan de ontwikkeling, productie en integratie van hightech systemen. Bijvoorbeeld radar, command & control, OV chipkaart, communicatiesystemen en cybersecurity voor defensie, transport en cybersecurity.
Bekijk het oorspronkelijke bericht op businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20220112005068/nl/
Contacts
PRESS
Thales, Media Relations Security
Vanessa Viala
+33 (0)4 42 36 58 63
vanessa.viala@thalesgroup.com